Wij zijn er klaar voor!

Thema 'Ik leer over het verkeer'
De voorbije weken werkten we in de klas aan ons thema ‘Ik leer over het verkeer’. De kinderen gingen in duo’s aan de slag. Ze bekeken filmpjes, speelden een memory,… en losten zo de verschillende opdrachten op. Ook tijdens de muzische lessen bleven we binnen ons thema en maakten de leerlingen hun eigen verkeersbord. Ons thema sloten we af met een volledige middag hoekenwerk: fietsparcours, opdrachten op papier, opdrachten op de iPads en zelfs fietsbanden plakken!
De Vlinders vlogen in een sneltempo naar de krokusvakantie
Ongelofelijk hoe snel de tijd vliegt… Het lijkt alsof het gisteren was dat we nog onze nieuwjaarsbrief aan het knutselen waren en morgen is het alweer de 1e schooldag na de krokusvakantie…
Ik ben jullie nog heel wat foto’s verschuldigd, maar traditiegetrouw deel ik ook bewust niet alle foto’s/filmpjes met jullie zodat jullie op het einde van het schooljaar toch nog verrast zijn bij het afscheidsfilmpje :-)
Ook de maanden november en december vlogen voorbij...
Floeps, en plots is het kerstvakantie!
De laatste schooldagen van 2020 liggen achter ons, tijd om een update te geven over wat we deden in de klas in november en december.
We maakten een Pecha Kucha over onszelf. Een Pecha Kucha is een presentatie waarin enkel afbeeldingen gebruikt worden en geen tekst. Per afbeelding mochten we maar 20 seconden vertellen. Het was niet simpel om ons hieraan te houden, want over onszelf wisten we natuurlijk heel veel te vertellen.
Techniekmeester Dirk kwam ook 2 keer langs in onze klas. We werkten eens met de ozobots. Dit zijn kleine robotjes die we aan de hand van kleurencodes zelf moesten programmeren. We deden ook een activiteit rond de boekdrukkunst, want dit was het werothema waar we rond gewerkt hebben.
Ook kwamen Sinterklaas en Zwarte Piet langs op school, coronaproof natuurlijk. Als Sintgeschenk kregen we een voorstelling van Technopolis waar we heel wat indrukwekkende proefjes zagen gebeuren.
We leerden in de rekenles over de kubieke meter en in Frans kwam de passé composé al aan bod.
Nu kunnen we 2 weken genieten van de kerstvakantie…
Ik wens jullie fijne feestdagen, geniet ervan met jullie bubbel.
Hopelijk kan de nieuwjaarsbrief een lach op jullie gezicht toveren, want ook daar hebben we deze maand hard aan gewerkt!
Technopolis op school!
Vandaag konden de leerlingen van de lagere school genieten van een prachtige voorstelling van Technopolis. Deze voorstelling kregen ze cadeau van de Sint. En het was zeker meer dan de moeite! Kijk maar!
Sinterklaas op de Cocon!
Wat was dat een leuk dagje! Genieten jullie mee van de vele foto’s?
De oktobermaand in de Vlinderklas!
De tijd vliegt… De maand oktober zit er ondertussen ook al op en het was opnieuw een drukke maand…
Het grootste deel van de maand werkten we rond het thema “Sport en spel, voel je goed in je vel”. We startten dit thema met een brainstorm en gingen daarna met een soort contractwerk per 2 aan het werk. Op eigen tempo maakten we alle opdrachten. Het was leuk om zelf te kiezen welke opdrachten we eerst deden en welke we voor het laatst hielden. Ook de muzische lessen stonden in het thema van sport en spel. We hielden ook een mini-competitie waarin we het tegen elkaar opnamen in verschillende disciplines: penalty’s trappen, pingpong, springtouwen,… Het hoogtepunt van ons thema was toch wel het bezoek van Ben Rottiers (Pol uit FC De Kampioenen). Al zijn/waren we niet allemaal even grote fan van de reeks, toch was het speciaal om een BV in de klas te hebben!
Onze laatste muzische lessen voor de herfstvakantie leerden we griezelwezens en spookkastelen tekenen en schreven we een griezelgedicht. We maakten enkele hele mooie werkjes!
Geniet mee van de foto’s!
Postcrossing in het 5e en 6e leerjaar!
Het vijfde en zesde leerjaar doet een reis rond de wereld. Neen, niet echt natuurlijk. Een reis met postkaarten. Op vrijdag of in de loop van de week verrassen ze iemand uit een ander land met een leuk kaartje. Van zodra dit kaartje zijn bestemming bereikt, krijgt iemand anders ons adres en mag die op zijn beurt ons verrassen met een te gekke kaart. Die persoon kan iemand zijn uit een buurland zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland, maar net zo goed uit Noorwegen, Canada, Japan of Egypte. Om de twee weken krijgt een leerling de opdracht om iets te vertellen over het land van waaruit we een kaartje kregen. Zo maakten we al kennis met heel wat landen, want we kregen al kaartjes uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Australië en zelfs uit Singapore. We maken dan via spreekbeurten, klasgesprekken en opzoekwerk nader kennis met die landen. Wist je dat Nederlanders beschuit met muisjes eten bij de geboorte van een kindje en dat de watersnood van 1953 aan meer dan 1800 mensen het leven kostte? Bij onze kennismaking met Frankrijk beklommen we zowel de cols van de Alpen, de Vogezen en de Pyreneeën en leerden we wie Emmanuel Macron, Pierre de Coubertin, Napoleon Bonaparte en Jeanne d'Arc zijn of waren. En we weten intussen dat de Muur van Berlijn West-Duitsland en Oost-Duitsland van elkaar scheidde. Leuk is het zeker als we het over de gewoontes in bepaalde landen hebben. Weet je dat je in Taiwan best een cadeautje mee doet als je je zakenpartner ontmoet? En dat het in het Noorden van Finland soms de hele dag klaar is? En dat je in Singapore niet op straat mag kauwgommen? En dat de doodstraf in Wit-Rusland nog steeds bestaat? Door de plaatsen van waaruit we kaartjes kregen te verbinden met een rode lijn krijgen we ook beter zich op de afstand tot bepaalde landen en leren we ook tot welk werelddeel ze behoren. Op een cirkeldiagram zien we ook hoeveel procent van onze kaartjes pakweg uit Frankrijk komt. En zien we dat het toch leuk is dat we getallen boven de 100000 kunnen lezen. We vinden het ook gewoon leuk om allerlei kaartjes te krijgen. Het een is al mooier dan het ander. We kregen al kaartjes met personages uit de film van Harry Potter, maar ook van dieren zoals de koala (uit Australië, wat dacht je), de tarantula (griezelig diertje) en de zwarte beer en dan is het leuk om daar ook wat meer te weten over te komen. We doen ons best om zelf ook leuke kaartjes te versturen en ons allerbeste handschrift boven te halen. Met die postcrossing hebben we ook ons eigen antwoord op de verzuring van de maatschappij. Sommige mensen zijn echt onwijs lief. Zo zocht een meneer uit Amerika ons adres in Rieme op en beloofde hij wat info over de USA op te sturen. Leuk, toch? Wij vinden van wel.

Bezoek van een Bekende Vlaming bij het 5e en 6e leerjaar!
Het vijfde en zesde leerjaar werkten de voorbije weken rond het thema ‘Sport en spel, voel je goed in je vel’. Topsport was natuurlijk een item, maar ook amateursport werd belicht en zo maakten de leerkrachten en leerlingen een zijsprongetje naar FC De Kampioenen.
Ben Rottiers, Pol uit FC De Kampioenen, kon gestrikt worden voor een interview en daar waren de leerlingen natuurlijk heel blij om. Ben vertelde over zijn eerste pasjes als toneelspeler en hoe hij zoetjes aan een filmacteur werd en uiteindelijk bij FC De Kampioenen verzeilde. Hij legde ook uit hoe bepaalde scènes opgenomen werden, wat de kracht van deze bijzondere verzameling acteurs is en was en welke plannen zij hebben voor het najaar. En natuurlijk nog veel meer over het leven als acteur en Bekende Vlaming.
Natuurlijk kregen de kinderen na het interview de kans om een handtekening te laten zetten op hun strip of DVD. En hoeft het gezegd dat iedereen laaiend enthousiast was?